Как да се предпазим от кражба на имот? Отговор на

...
 
Как да се предпазим от кражба на имот? Отговор на
Коментари Харесай

След случая „Върбакова“! Как да се предпазим от кражба на имот?

 

Как да се предпазим от кражба на парцел? Отговор на този въпрос дава правосъдния министър Атанас Славов. Тази информация бе поискана от депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов, поради нашумелия случай в пазарджишките села Априлци и Сбор. Там хиляди декари парцели бяха трансферирани на компанията на Гинка Върбакова „ Риал Стейт “ със свидетелски показания, без знанието на притежателите им.

И върху които към този момент е издигнат слънчев парк. Сега се водят многочислени каузи по този проблем. Жертва на хипотетична кражба са стотици притежатели. Част от тях са изгубили 51 парцела с обща повърхност близо 200 дка в един ден, при един нотариус.

Как да се предпазим от кражба на парцел?

Едни и същи очевидци от компанията на Върбакова са се подписвали пред нотариус, че от години тя ги стопанисва и по давностно притежание са вписани на нея. През 2009 година в Агенцията по вписванията е внедрена Интегрирана осведомителна система за кадастър и заможен указател във всички 113 служби. Тя съдържа мигрирали данни от четири разнообразни осведомителни системи, въведени след 1990 година

Имотният указател е обществен и вписването на актовете има оповестително деяние. С вписването в имотния указател всички лица се смятат за известени за променените условия.

Осигурена е опция посредством услугата „ SMS уведомяване “ притежателите на недвижими парцели да получават къси текстови известия при вписвания. Физическо и юридическо лице може да получи SMS при отбелязвания и заличавания в книгите за регистриране, отводи и избрания на окръжния съд, издаване на удостоверен дубликат, отвод за издаване на удостоверен дубликат и промяна на запис в осведомителната система.

Услугата може да се употребява от притежателите на недвижими парцели и от всяко друго лице

Безплатно SMS-известяване могат да употребяват единствено притежатели на парцели в България. Услугата може да бъде декларирана единствено на гише във всяка работа по вписванията. Подава се заявление по пример на хартия пред чиновник.

Платено SMS-известяване могат да употребяват всички. Услугата може да бъде декларирана по два метода: на гише във всяка работа по вписвания и по електронен път на адрес: https://sms-imot.registryagency.bg/.

На въпрос дали може посредством системата за несъмнено електронно връчване да се изпращат уведомления до всички хора, по чиито имотни партиди има промени в собствеността, министърът е дал отговор негативно. Уточнил е, че не може да се изпращат сега уведомления по непрекъснат и сегашен адрес на притежатели на парцели, когато има регистриране на констативни нотариални актове по тях.

„ Към сегашния миг настоящата правна уредба не планува изпращане на уведомления посредством системата за несъмнено електронно връчване на притежатели на парцели, когато има регистриране на констативни нотариални актове във връзка с тези парцели “, сподели правосъдният министър.

Славов прецизира, че тази система разрешава изпращане, приемане и запазване на известия на обществени органи, физически и юридически лица, които са регистрирани с профили в нея. Съобщенията могат да съдържат електронни документи. Този механизъм съставлява услугата електронна предложена поща. Комуникацията посредством нея замества класическия способ за доставка на предложени писма.

Съобщенията през нея се считат за публично връчени, без опция да се оспорва изпращането, приемането и прочитането им.

Източник: actualno

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР